top of page

/

/

Dobroćudne promene - Keratoza, Fibromi, Angiom

Keratoza

Seboroične keratoze mogu da liče na mladeže. To su benigne izrasline površnog sloja kože koje mogu praviti „samo“ kozmetsku smetnju pacijentu. Najčešće se viđaju na koži trupa, licu, vratu, kapilicijumu, a mogu se javiti i na svim ostalim delovima tela, osim na dlanovima i tabanima. Broj seboroičnih keratoza na koži je varijabilan, a mogu dostići i nekoliko centimetara u prečniku. Veoma su česte kod starijih osoba, a podjednako su zastupljene kod oba pola. Retko se viđaju kod osoba mlađih od 30 godina. Mogu biti crne, braon ili boje kože. Njihovo nastajanje povezuje se s naslednom predispozicijom i izlaganjem sunčevoj svetlosti. Ponekad, mogu biti praćene osećajem svraba. Mogu se ukloniti radiotalasima, kriohirurgijom, laserskom hirurgijom, itd. Neželjeni efekti uklanjanja seboroičnih keratoza ukoliko se stručno uklanjaju su retki i prolazni.

Seboroicne keratoze.jpeg

Fibromi

Fibromi ("viseće" bradavice) su dobroćudni izraštaji nastali od ćelija vezivnog tkiva u koži, a najčešće se manifestuju u vidu sitnih izraštaja koji vremenom postaju izduženi u vidu visuljaka na koži vrata pazuha, prepona, na kapcima ili bilo gde na telu. One su samo estetski problem i mogu se ukloniti destruktivnim metodama, najčešće radiotalasima.

Angiom (Crveni mladež)

Kod mnogih ljudi oba pola posle 30. godine pojavljuju se sitni crveni izraštaji, pre svega na trupu prečnika od 2-5 mm. Ovo su dobroćudni izraštaji sastavljeni od krvnih sudova, i jedina neprijatnost je da kod većih promena može doći do krvarenja koje se lako zaustavlja. Kao i kod ostalih dobroćudnih promena, mogu se ukloniti iz estetskih razloga radiotalasima

Angiom.jpeg
bottom of page