top of page

Opšta dermatologija

Dermatologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem bolesti kože i vidljivih sluzokoža i njihovim lečenjem. Koža nije samo omotač tela. Ona je i ogledalo brojnih sistemskih bolesti: infektivnih, metaboličkih, endokrinih, hematoloških ili imunskih.

Dermatološki poremećaji mogu dovesti do raznih problema kao što su radna nesposobnost (ekcemi šaka, gljivične infekcije, psorijaza šaka, znojenje dlanova, itd.), otežane socijalne komunikacije (crvenilo na licu, vitiligo, akne, rozacea ili psorijaza na licu, itd.) i posledičnog značajnog uticaja na kvailitet života. Neka oboljenja, ukoliko se pravovremeno ne leče za posledicu mogu imati i smrtni ishod.

Dermatološka oboljenja mogu se manifestovati na rođenju, i tada su bolesti veoma često genetski uslovljenje. U tom uzrastu, veliku pažnju treba posvetiti nezi kože i edukaciji roditelja kako i na koji način treba da neguju obolelu kožu svog deteta.

U periodu adolescencije i srednjoj životnoj dobi češće se manifestuju akne, alergijske bolesti, psorijaza, profesionalna oboljenja i infekcije kože. Stariju životnu dob karakterišu promene na koži koje su posledica hroničnog izlaganja sunčevim zracima i veća je učestalost tumora kože.

bottom of page