top of page

/

/

Korekcija nepravilnosti na koži i znakova starenja

Korekcija nepravilnosti na koži i znakova starenja

Primena neuromodulatora kod pojačanog znojenja i korekciji mimičnih bora

Neuromodulator koji blokira nervne signale između živca i mišića koristi se i za korekciju mimičnih bora. Preciznim injiciranjem njegove male količine u specifičan mišić, samo se taj mišić „isključi“ što dovodi do njegovog opuštanja. Posle toga, mišić ne može da povlači kožu i stvara bore. Bore na koži čela i oko spoljnih uglova očiju kao i centralno postavljena brazda (nabor) između obrva nastaju usled višegodišnje trakcije mišića lica odgovornih za emocionalnu ekspresiju. Bore dovode do „tužnog“ ili „besnog“ izraza lica.

Ove bore danas se mogu ukloniti jednostavnim injiciranjem neuromodulatora, a pažljiva minimalna aplikacija omogućiće osobi prirodan izgled i emocionalnu ekspresiju. U kombinaciji sa drugim procedurama, npr. hemijski piling, rejuvenacija („podmlađivanje“) laserom, filerima. Tretmani se dobro podnose, traju nekoliko minuta i nije potrebno vreme za oporavak. Efekti se vide posle 3 do 7 dana nakon tretmana. Željeni efekti traju oko 4 meseca kada počinju postepeno da slabe. Ponovne injekcije, po želji pacijenta, ponavljaju se obično posle 6 meseci, nekada i 9 meseci, što je individualno. Neželjeni efekti vezani su za mesto uboda, minimalana su i retka. Retko može nastati prolazna slabost susednih mišića, retko i prolazno „padanje“ gornjeg kapka. Svi nabrojani neželjeni efekti su retki i prolazni i ne ograničavaju rutinsku primenu neuromodulatora.

 

Primena hijalurona u korekciji nepravilnosti i znakova starenja kože

Hijaluronska kiselina je glikozaminoglikan, prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu različitih organa gde ima brojne uloge u održavanju elastičnosti tkiva i viskoznosti zglobne tečnosti. Vezivanjem vode, hijaluronska kiselina omogućava bolju hidraciju tkiva. Posle aplikacije čini kožu elastičnom i čvrstom. Ima slične efekte kao kolagen, ali efekti primene hijaluronske kiseline traju znatno duže, a reakcije na supstancu mnogo ređe javljaju nego kod primene kolagena.  Hijaluronska kisleina primenjuje se u tretmanu ulegnutih ožiljaka (od akni, ili drugih vrsta ožiljaka), ali i u estetske svrhe, radi poboljšanja izgleda lica, popunjavanja bora ili primenom na čitavim regijama lica ili šaka u cilju nehirurške rejuvenacije (podmlađivanja). Efekat traje 6-12 meseci u zavisnosti od vrste preparata koji se primenjuje. 

bottom of page