top of page

/

/

Korekcije (Ožiljci, Kapci, Usne, Ušne školjke, Intimne regije)

Korekcije

Korekcija ožiljaka nakon operativnih zahvata

Ožiljci su najveći neprijatelj estetske hirurgije. U zavisnosti od prirode (hipertrofični, keloidni, atrofični) indikuje se korekcija, koja može biti hirurška ili konzervativna (ubrizgavanje kortikosteroida direktno u ožiljak). U zavisnosti od regije i deformiteta koji izaziva ožiljak predlažu se adekvatne hirurške tehnike u cilju poboljšanja izgleda i funkcije dela tela na kojem se nalazi ožiljak. Svaki, i najmanji ožiljak ’’zarasta, sazreva’’ 6-12 meseci i u tom periodu se izbegavaju estetsko hirurške korekcije.

 

Hirurška korekcija viška kože na gornjim i donjim kapcima (Blefaroplastika)

Višak kože na gornjim kapcima, osim estetskog može da uzrokuje i funkcionalni problem. U toku intervencije se uklanja višak kože i eventualno masnog jastučenceta, hirurškim nožem u kombinaciji sa radiotalasima. Konac se uklanja sedmog dana, a za to vreme se predlaže mirovanje i stavljanje hladnih obloga (voda iz frižidera) radi bržeg povlačenja otoka i podliva.

 

Lip lift (hirurško podizanje gornje usne)

Hirurško podizanje gornje usne je zapravo skraćivanje ’’nausnice’’. Rez je postavljen u regiju nozdrva. Operacija se izvodi tako što se ukloni sektor kože prema prethodnom planu i želji pacijenta i na taj način se usno crvenilo podigne ka nosu.

Korekcija usnog crvenila nakon augmentacije silikonskim preparatima. Dok se nisu pojavili hijaluronski tkivni fileri (hijaluronska kiselina), za uvećanje usana se koristio ’’trajni’’ silikonski preparat. Kod pojednih pacijenata je ovaj preparat izazivao alergijske reakcije, kao i granulome koji su uzrokovali asimetriju usnog crvenila, i bili opipljivi na dodir. Rez je sa unutrašnje strane usnice tako da se taj ožiljak ne vidi spolja.

 

 Korekcija odstojećih ušnih školjki

Korekcija ‘’klempavih’’ ušiju se obavlja nakon navršene sedme godine života, jer se tada završava razvoj ušne školjke. Kompletna ušna školjka sa hrskavicom se modelira prema anatomskom reljefu. Operacija traje oko sat vremena, a postoperativni tok sedam dana u smislu nošenja zavoja i izbegavanja ležanja (spavanja) na ušima. Nakon skidanja zavoja ostaje konac još nedelju dana i za to vreme se preporučuje nošenje trake u toku spavanja i izbegavanje fizičkih aktivnosti

 

Hirurška korekcija intimnih regija

U hirurške korekcije intimnih regija se ubrajaju smanjenja/povećanja malih ili velikih usana, korekcija spoljašnjeg vaginalnog kanala, kao i uklanjanje viška prepucijuma. Kod ovih vrsta operacija koriste se (resorptivni) konci koji se ne uklanjanju već se sami razgrade.

bottom of page